Κατά την ανάπτυξη ενός δικτυακού τόπουν ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί:
- Στο περιεχόμενο: Η πληροφορία που παρέχεται από ένα δικτυακό τόπο μπορεί να είναι πλούσια, αφού το Διαδίκτυο επιτρέπει κάτι τέτοιο με πολύ χαμηλό κόστος. Όμως, ανεξάρτητα από τον όγκο της πληροφορίας, το περιεχόμενο του δικτυακού τόπου δεν πρέπει να είναι ασαφές, άσχετο με το λόγο για τον οποίο δημιουργήθηκε το site, και κουραστικό για τον επισκέπτη.
- Στον σχεδιασμό των ιστοσελίδων: Η υψηλή αισθητική είναι αναμφίβολα σημαντικός παράγοντας επιτυχίας ενός δικτυακού τόπου. Ο σχεδιασμός των ιστοσελίδων πρέπει να είναι πρακτικός και λειτουργικός, και το γραφικό περιβάλλον κατά το δυνατόν καλαίσθητο και ομοιόμορφο σε όλο το site.
- Στην πλοήγηση: Ο τρόπος με τον οποίο οι επισκέπτες ενός site κινούνται μέσα στις σελίδες του ονομάζεται πλοήγηση. Είναι προφανές ότι οι επισκέπτες του site θέλουν να βρίσκουν εύκολα και γρήγορα την πληροφορία που πραγματικά τους ενδιαφέρει.
- Στα πολυμέσα που θα χρησιμοποιηθούν: Το Διαδίκτυο δίνει τη δυνατότητα η παρεχόμενη πληροφορία να δίνεται και με τη μορφή video, ηχητικών μηνυμάτων, μουσικής και άλλων μέσων. Τα πολυμέσα που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν σε έναν δικτυακό τόπο μπορεί να τον εμπλουτίζουν αλλά θα πρέπει να μην χρειάζονται για την λειτουργία τους ειδικά προγράμματα, που οι επισκέπτες μπορεί να μη διαθέτουν.
- Στα επιπλέον εργαλεία: Το κυριότερα είναι οι βάσεις δεδομένων, οι οποίες βοηθούν στην διατήρηση των στοιχείων επισκεπτών / πελατών του δικτυακού τόπου και την αξιοποίηση τους για λόγους marketing ή/και συναλλαγών, στην ανανέωση του περιεχομένου και σε πολλά άλλα. Το σύστημα βάσεων δεδομένων πρέπει να είναι εύχρηστο, συμβατό με τυχόν άλλα συστήματά και να ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ανάγκες των χρηστών.
- Στην ανανέωση του περιεχομένου: είναι εξαιρετικά σημαντικό η επιχείρηση να έχει τη δυνατότητα να κρατήσει ζωντανό και ενδιαφέρον το περιεχόμενο του δικτυακού της τόπου με συνεχή ανανέωση του περιεχομένου. Αυτό το γεγονός έχει δύο παραμέτρους, μία οργανωτική και μία τεχνική. Η τεχνική σχετίζεται με την αναγκαιότητα απλότητας του συστήματος ώστε και ένας απλός χρήστης να μπορεί να τοποθετήσει τα νέα στοιχεία στο σύστημα. Η οργανωτική αφορά την ευθύνη της διαμόρφωσης του περιεχομένου (κείμενα, εικόνες, σχέδια, πολυμέσα κλπ.)